Úgy látom, ez szinte mindenkit érdekel.

Hát, megvallom, nem könnyű a sorsa.

De nekünk sem.:) Valójában minden vérbeli szerkesztő arra vágyik, hogy minél több tehetséget fedezzen fel. Gondolom.
Én legalábbis így vagyok vele.

És közben minden újabb beérkező kéziratra elönti az aggodalom. Mert igazából nagyon kevés olyan jön, ami tényleg közel van a kiadhatóhoz és még bízni is lehet benne, hogy érdekli az olvasókat. És azt mindig kellemetlen megmondani, ha éppen nem olyannak látjuk.

Ráadásul mostanra már Rowling és Meyer is stresszeli az embert, mert ugyebár mindkettőt eltanácsolta néhány lelkiismeretes szerkesztő.:)

Na itt kellene okosnak és ügyesnek lenni.:)

A folyamat egyébként viszonylag egyszerű: a kézirat beérkezik és sajnos általában egy darabig csak vár. Annyi munka van a kiadandó művekkel, hogy minden írástudó folyamatosan le van terhelve.

Aztán amikor sorra kerül, egy lektor beleolvas vagy elolvassa, véleményt alkot és javaslatot tesz az elutasításra ill. a kiadásra. Utóbbi esetben én is megnézem - ha nem én voltam a lektor eleve - vagy elküldöm még valakinek, akinek adok a véleményére.

Ha minden vélemény azt támasztja alá, hogy megjelenhet a könyv minőség szempontjából, akkor azt kell eldönteni, be tudjuk-e illeszteni a kiadó programjába. Hogy van-e olyan olvasóközönség, akiknek való, akik hisznek nekünk, és akiknek emiatt bátran ajánlhatjuk? Vannak-e olyan csatornáink, amelyeken keresztül hatékonyan el tudjuk juttatni a könyv hírét az olvasókhoz?
Ill. hogy építi-e a kiadót presztizs vagy anyagi szempontból?

Ha mindenre igen a válasz, akkor megkeressük a szerzőt az ajánlattal és ha elégedett vele, szerződést kötünk és megjelentetjük.

Sajnos elsőkönyves szerző esetében nagyon nagy az anyagi kockázat, ezért általában szerény összeget lehet felajánlani. Persze minden eset más.

Ha valaki író szeretne lenni, van néhány jó tanács, ami segítheti a célja elérésében:

1. A legjobb írók azt tanácsolják a leendő íróknak, hogy olvassanak sokat. Ez az előszoba.

2. Aztán írjanak sokat. Írjanak rendszeresen, szenvedélyesen, nem törődve fogadtatással, esetleges elutasítással.

3. Manapság nagyon jó szolgálatot tesz a kezdő íróknak az internet. Kedves Írójelöltek! Ha sikerül magatok köré gyűjteni egy kis csapatot, akik hajlandóak elolvasni az írásaitokat, és még azt a szolgálatot is megteszik, hogy megkritizálják, vagy esetleg javaslatot tesznek a javításra, ennél nagyobb kincset nemigen lehet elképzelni. Éljetek a lehetőséggel!

Persze lehetne még több tanácsot adni, kezdetnek legyen ennyi.

Várom a ti ötleteiteket is.:)

Címkék: olvasás könyv regény vörös pöttyös élmény új kiadás író könyvmolyképző bestseller twilight

süti beállítások módosítása